Powered By Blogger

joi, 21 decembrie 2017


OCOLUL LUMII IN 80 DE ORE EFECTUAT DE PILOTI ROMANI


        Acum 48 de ani (1969) un echipaj românesc a efectuat ocolul lumii în 80 de ore cu un avion IL–18 din dotarea TAROM, parcurgând 46.000 km.
        IL-18 a decolat pentru prima data pe 4 iulie 1957, fiind produs in peste 850 de exemplare intre 1959 si 1978. Gratie durabilitatii, numeroase Il-18 au atins peste 45.000 de ore de zbor, modelul fiind in serviciul operational si astazi pentru diferite Forte Aeriene si, mai putin, companii de linie.
Compania TAROM își are originile în anul 1930, odată cu înființarea LARES (Liniile Aeriene Române Exploatate de Stat). În 1937, LARES a fuzionat cu principalul său adversar, SARTA (Societatea Anonimă Română de Transporturi Aeriene), sub denumirea Liniile Aeriene Române Exploatate cu Statul.

  
   La 8 august 1945 LARES se desființează, patrimoniul său fiind preluat de nou înființata societate TARS (Societatea de Transporturi Aeriene Româno-Sovietice). Compania era în subordinea atât a guvernului român, cât și a celui sovietic. Începând cu data de 1 februarie 1946 au fost înființate zboruri interne de la aeroportul Băneasa din București. În data de 18 septembrie 1954 compania a devenit TAROM (Transporturile Aeriene ROMâne'). În decurs de 6 ani compania a reușit să se conecteze la principalele capitale europene. Încă 6 ani au trebuit până la primul zbor trans-atlantic. În 1974 TAROM a început zboruri către Aeroportul Internațional John F. Kennedy din New York și spre Australia, zburând la Sydney, via Calcutta. În anii 1950 și 1960, România fiind o țară din blocul estic, TAROM a fost forțată să cumpere doar aeronave sovietice. După 1970, alături de JAT, a fost printre puținele linii aeriene din blocul estic care a introdus și avioane produse în SUA și Europa de Vest, printre care BAC 1-11 și Boeing 707. În anii 1980, TAROM a achiziționat cele câteva aeronave Rombac produse sub licență britanică în România. (rezumtat wikipedia)
     Deoarece nu am gasit informatii despre cine a pilotat aceasta aeronava postez doar fotografii. Pentru curajul si atitudinea de care au dat dovada merita felicitati! Bravo lor! Deocamdata nu stim daca acest zbor a fost validat de Guiness Book, dar cert este in istorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog