Powered By Blogger

vineri, 8 decembrie 2017

1925: ALEXANDRU IOAN CUZA 

infiinteaza "Institutul de Statistică Generală"

            ISTORIE: 12 iulie 1859 - Domnitorul Alexandru Ioan Cuza semneaza Ordonanta de infiintare a Oficiului Central de Statistica Administrativa, marcand actul de nastere al statisticii oficiale in Romania. De acest moment isi leaga numele doi eminenti economisti romani ai veacului al XIX-lea, Dionisie Pop Martian si Ion Ionescu de la Brad.
      

        De-a lungul timpului, statistica oficiala, una dintre primele institutii publice aparute in Romania dupa Unire si, totodata, unul dintre cele mai vechi oficii statistice din Europa, a cunoscut evolutii si reorganizari, schimbandu-si succesiv numele, fara a se abate insa de la principiile respectului fata de adevar si probitatea demersurilor sale, pastrandu-si statutul de principal instrument de cunoastere si evaluare a realitatilor tarii, care ofera, prin informatii si date statistice, baza necesara autoritatilor, agentilor economici, intregii societati în elaborarea si punerea în practica a unor programe realiste de guvernare, de dezvoltare economica si sociala.
            I. Inceputuri si confirmari (1859-1877)
  Inca din perioada de inceput, fara a dispune de resursele materiale necesare si cu un personal insuficient, atat numeric, cat si ca pregatire specializata, institutia de statistica se incumeta si reuseste sa duca la bun sfarsit actiuni de mare anvergura, care ii aduc notorietate si prestigiu. Astfel, sunt realizate:
        - Recensamantul Populatiei (1859-1860);
        - Recensamantul stabilimentelor industriale (1863), prima cercetare de nivel national dintr-o tara europeana;
        - Apare seria “Analele Statistice si Economice (1860);
        - Romania se afla printre participantii cei mai activi la Congresele Internationale de statistica de la Londra, Berlin, Florenta si Haga.
          Scoala romaneasca de statistica, in avangarda statisticii internationale (1918-1945)
    Intre cele doua razboaie mondiale, statistica oficiala romaneasca isi impune, prin marile sale personalitati, statutul unei scoli de prestigiu pe plan international. Sunt anii in care institutia beneficiaza de activitatea creatoare a unor prestigioase personalitati: Dimitrie Gusti (foto), Octav Onicescu, Grigore Moisil, Gheorghe Mihoc, Sabin Manuila, Anton Golopentia etc. 


Pe parcursul existenţei sale, institutia oficiala de statistica s-a numit pe rand:
                Directia de Statistica Generala a Statului - 1892
                Institutul de Statistica Generala a Statului - 1925
                Institutul Central de Statistica - 1936
                Directia Centrala de Statistica - 1951
                Comisia Nationala pentru Statistica - 1989
                Institutul National de Statistica si Studii Economice - 1998
               Institutul National de Statistica – 2001.
     Date prezentate de http://www.bucuresti.insse.ro
            Prin urmare, datele prezentate de INS sunt facute de profesionisti, care au invatat de la inaintasii lor. Bravo lor! Sunt convins ca vor face tot ce este posibil ca statistica sa evidenteze “la rece” economia romaneasca! SUCCES in continuare! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog