Powered By Blogger

vineri, 29 decembrie 2017

IULIU MANIU - istoria unui Prim-ministru

 
           Acum 144 de ani s-a nascut acest om, care a schimbat istoria Romaniei.
              El a crescut în casa unchiului, Simion Bărnuțiu, si a urmat studiile juridice la Pesta și Viena. În 1865 Ioan Maniu s-a căsătorit cu Clara Maniu, născută Coroianu (fiica vicarului greco-catolic al Silvaniei, Demetriu Coroianu), cu care a avut 9 copii: Scipio, Cassiu, Elena, Ionel, Iuliu, Cornelia, Sabina, Emilia și Iuliana.
         Istorie: Iuliu Maniu și-a petrecut copilăria la Șimleu Silvaniei și Bădăcin, a urmat școala primară la Blaj, absolvind, apoi, liceul reformat calvin din Zalău. A efectuat studii la Universitatea din Cluj (Facultatea de Drept - 1891-1896), pe care le-a continuat la Budapesta și la Viena, unde a devenit doctor în drept în anul 1896. Revenit în Transilvania, s-a stabilit la Blaj, unde și-a început activitatea de avocat al Mitropoliei Blajului și profesor de drept civil la Academia Teologică greco-catolică.
        A fost un om politic român, deputat român de Transilvania în “Dieta de la Budapesta”, de mai multe ori prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930 - octombrie 1930; octombrie 1932 - ianuarie 1933), președinte al Partidului Național-Țărănesc (1926-1933, 1937-1947), deținut politic după 1947, decedat în închisoarea Sighet. A fost Membru de onoare (din 1919) al Academiei Române.
       In 1970 Conducerea Partidului Comunist Român (PCR) a aprobat deshumarea osemintelor lui Iuliu Maniu, aflate în incinta penitenciarului Sighet, și reînhumarea lor în satul Bădăcin, județul Sălaj. De asemenea, a fost aprobată deshumarea osemintelor lui Ion Mihalache aflate în incinta penitenciarului Râmnicu-Sărat și reînhumarea lor în comuna Topoloveni, județul Argeș.
      
       Iuliu Maniu s-a nascut la 8 ianuarie 1873, in localitatea Bădăcin, comuna Pericei, pe atunci în comitatul Sălaj (în județul Sălaj de astăzi) si a decedat în închisoarea Sighet. (rezumat wikipedia)
        Istoria este cea care prezinta fapte. Oameni ca ei trebuie urmati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog