Powered By Blogger

miercuri, 27 decembrie 2017

FMI si BERD guvernarea economiei mondiale (1945)


        In 1945 s-a inființat Banca Mondiala pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și a Fondului Monetar Internațional (FMI), ca urmare a Conferinței monetare și financiare a ONU de la Bretton–Woods (1–12.07.1945). România a devenit membră a celor două organisme financiare la 15 dec 1972.
         Fondul Monetar Internațional (FMI) este o organizație internațională cu 188 de state membre. A fost constituită prin “Tratatul de la Bretton Woods” din iulie 1944, având ca scop principal promovarea unei economii mondiale sănătoase.
   
 
     Pe 22 iulie 1944 a avut loc “Conferința de la Bretton Woods” pentru restructurarea relațiilor internaționale monetare și financiare. Peste 40 de țări au participat la semnarea “Acordului de la Bretton Woods” care prevedea proceduri și reguli care să guverneze economia mondială. Acest acord a condus la înființarea “Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare” (BIRD, cunoscută și sub numele de Banca Mondială și Fondului Monetar Internațional. Aceste instituții sunt cunoscute drept gemenii “Bretton Woods”. Sistemul “Bretton Woods” prevedea o rată de schimb valutar stabilă, având ca referință standard aurul, dolarul fiind singura monedă convertibilă în aur.
      
        FMI are ca scop principal promovarea cooperării monetare internaționale, garantarea stabilității financiare, facilitarea comerțului internațional, contribuirea la un nivel înalt de ocupare a forței de muncă, la stabilitate economică și combaterea sărăciei.
        Resursele fondului sunt asigurate din contribuția statelor membre, prin plata unor cote în funcție de puterea economică a fiecărei țări. Fiecare stat achita cota sa la “Fond” în proporție de 25% într-una dintre valutele acceptate pe plan internațional (dolarul american, euro, yenul japonez sau lira sterlină) sau în DST, iar restul de 75% în moneda națională. Cotele sunt revizuite la fiecare 5 ani. În urma unei majorări cu 45% a cotei de subscriere începând cu 22 ianuarie 1999, totalul acestor cote se ridică în prezent la aproximativ 311 miliarde de dolari americani. Puterea de vot a fiecărei țări este proporțională cu cota subscrisă.
      FMI răspunde în fața guvernelor din țările membre. Organismele de conducere sunt: Consiliul Guvernatorilor, Comitetul Financiar și Monetar Internațional și Consiliul Director. În vârful structurii organizaționale se află Consiliul Guvernatorilor, format din guvernatorii băncilor centrale sau miniștrii de finanțe din fiecare dintre cele 188 de state membre. Toți guvernatorii se întâlnesc o dată pe an în cadrul “Întâlnirii Anuale a FMI” și a Băncii Mondiale. Consiliul Director este format din 24 de membri și conduce activitățile curente. Deciziile majore necesită o majoritate de 85% din voturi, o supermajoritate. In prezent, Statele Unite ale Americii a fost mereu singura țară care poate bloca o decizie a FMI. (rezumat wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog