Powered By Blogger

joi, 14 decembrie 2017


HARICLEA DARCLEESOPRANA din Braila care a incantat lumea
          1888: Hariclea Darclée debuteaza pe scena Operei Mari din Paris cu rolul "Margareta" din opera "Faust".
        Istorie: Nume de familie original Hariclea Haricli, s-a nascut la 10 iunie 1860 in Braila si a decedat la 12 ianuarie 1939 in Bucuresti. A fost o cantareata romana de operă cu voce de soprana. Este prima interpretă a rolului “Floria Tosca”, care a avut loc la data de 14 ianuarie 1900, la teatrul Costanzi din Roma, la premiera operei “Tosca” de Giacomo Puccini.
      Soprana s-a nascut intr-o familie cu radacini elene. Mama Haricleei Darclée, Maria Haricli, nascuta Aslan, nepoata directă a domnitei Mavrocordat, pastra in totalitate amprenta originilor ei nobile, iar tatal, Ion Haricli, era mare proprietar in Teleorman. Asa cum scrie N. Carandino in cartea "Darclée. Viața de glorie și de pasiune a unei mari artiste", la nasterea ei, s-a prezis ca “duduia va călători mult și va fi mereu în sărbătoare”. In copilarie, Hariclea a fost la un pas de a muri de febra tifoida. In februarie 1881, ea s-a casatorit cu tanarul locotenent de artilerie Iorgu Hartulary. In 1886 pleaca la Paris, unde se lupta din greu cu neajunsurile, desi primea de-acasa cate 500 de franci pe luna. Nici macar nasterea fiului ei, Ion, nu o abate din drum, continuand sa ia lectii de canto. “Am făcut progrese și sper să ajung departe. Mi se prezice un viitor strălucit" scria Darclée familiei.
         Debuteaza intr-un recital de canto in 1881 pe scena teatrului din Braila, orasul sau natal. Pleaca la Paris unde este remarcata de Charles Gounod, care ii incredinteaza rolul Margaretei din opera sa “Faust”, rol cu care isi face debutul pe scena Operei, in anul 1888. Se pare ca tot Gounod a fost acela care i-a sugerat luarea numelui Darclée. In scurt timp, Hariclea Darclée cucereste publicul si devine preferata multor compozitori. Astfel, Giacomo Puccini compune, pentru vocea ei, “Tosca”, Pietro Mascagni, “Iris” iar Alfredo Catalani, “La Wally”. Hariclea Darclée s-a impus ca primadonna in marile teatre de opera de la Paris, Berlin, Florența, Milano, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Barcelona, Madrid, Monte Carlo, Moscova și Sankt Petersburg.
        Hariclea Darclée a sustinut crearea Operei Romane din Bucuresti in 1921. Traditia muzicală a ramas in familie, fiul sau, Ion Hartulary-Darclée, devenind dirijor si compozitor. Din pacate nu s-au pastrat inregistrari pe discuri cu vocea Haricleei Darclée, ci doar doua cantece romanesti: “Cântecul fluierașului” de George Stephanescu si “Vai mandruta dragi ne-avem” de Tiberiu Brediceanu inregistrate cu acompaniament de pian la o varstă foarte inaintata dar la care pastra intacte calitatile naturale si tehnice ale minunatei sale voci. Artista a inregistrat pentru Casa de Discuri Fonotipia arii si scene din “Don Pasquale” de Gaetano Donizetti, “La Traviata” de Giuseppe Verdi, “Iris” de Pietro Mascagni si “Tosca” de Giacomo Puccini; matritele acestor inregistrari au fost distruse de bombardamentele celui de al doilea razboi mondial la Milano; pana in prezent, nu s-au identificat inca discurile primelor tiraje efectuate in anul 1903. (rezumat wikipedia)
   
       La aniversarea a 135 de ani de la nașterea Haricleei Darclée, in 1995, orasul sau natal, Braila, i-a adus un deosebit omagiu, organizand Concursul National de Canto ce-i poarta numele, prezidat de soprana Mariana Nicolesco si asezat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei. Prima editie a Concursului International a avut loc in 1997 si de atunci se repeta la fiecare doi ani, in anul dintre o editie si alta având loc Cursuri de Maiestrie Artistica, Master Classes.
     
         Vocea sa excepțional cultivată i-a permis abordarea unui foarte vast repertoriu în cadrul căruia a interpretat roluri de soprană lirică lejeră, soprană lirică, soprană lirică spinto, soprană dramatică, soprană Falcon, mezzosoprană și contraltă.
       A avut in repertoriu 58 de roluri din 56 opere compuse de 31 compozitori dintre care 12 compozitori de traditie si 19 tineri compozitori carora le-a interpretat operele in premiere absolute si premiere locale de foarte mare improtanta; din cele 56 opere intepretate, 32 sunt de traditie, 12 au fost interpretate in premiera absoluta si 16 in premiere locale de mare importanta; faptul ca 45%, adica aproape jumatate, din repertoriul sau reprezinta opere originale, atesta pozitia singulara pe care o ocupa Hariclea Darclée in istoria tearului liric universal pe care a influentat-o intr-un mod determinant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog