Powered By Blogger

marți, 5 decembrie 2017

ION ANTONESCU - UN OM DE EXCEPTIE SAU NU!

          
            “A fost un militar si om de stat roman, ofiter de cariera, general, seful Biroului Operatiilor din Marele Cartier General al Armatei in Primul Razboi Mondial, atasat militar la Londra si Paris, comandant al Scolii Superioare de Razboi, sef al Marelui Stat Major si ministru de razboi, iar din 4 septembrie 1940 pana in 23 august 1944 a fost prim-ministru al Romaniei si Conducator al Statului.
Numit presedinte al Consiliului de Ministri de catre adversarul sau, Carol al II-lea, in contextul pierderilor teritoriale din 1940, Ion Antonescu l-a constrans pe rege sa abdice in favoarea principelui mostenitor Mihai (sub a cărui domnie nominală a guvernat cu puteri dictatoriale). Nu a primit sprijinul politic al partidelor democrate, motiv pentru care a cooptat în guvern “Miscarea legionara” cu Horia Sima in frunte, eliminata de la putere dupa “Rebeliunea legionara” din 21–23 ianuarie 1941. Dupa acea data, Antonescu a girat, singur, exercitarea puterii de stat, facandu-se responsabil pentru atrocitatile comise impotriva evreilor si romilor in teritoriile controlate de statul roman.
           
           Ion Antonescu a decis intrarea Romaniei in al Doilea Razboi Mondial de partea puterilor Axei, pe baza promisiunilor lui Adolf Hitler ca teritoriile romanesti pierdute in 1940 ca urmare a “Dictatului de la Viena” si “Pactului Ribbentrop-Molotov” vor fi retrocedate Romaniei sub presiunile Germaniei. Politica sa externă s-a dovedit, initial, castigatoare, Romania reusind sa dobandeasca pentru scurt timp teritoriile cedate Uniunii Sovietice și Transnistria.
         
     Soarta razboiului antisovietic, fiind intoarsa la Stalingrad si teritoriile estice ocupate de Armata Rosie, Antonescu a fost demis de la conducerea statului de catre rege, prin lovitura de stat de la 23 august 1944, fiind arestat si predat spre paza comunistilor, apoi detinut in Uniunea Sovietică. La 17 mai 1946 a fost condamnat la moarte pentru crime de razboi de “Tribunalul Poporului” din Bucuresti.
La 1 iunie 1946 a fost executat prin impuscare la închisoarea “Jilava”. Antonescu ramane un personaj istoric controversat și polarizant.” (rezumat wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog