Powered By Blogger

sâmbătă, 9 decembrie 2017

NICOLAE BALCESCU SI REVOLUTIA DIN 1848

       
     Nicolae Bălcescu s-a nascut la 29 iunie 1819 in București si a fost un istoric, scriitor si revolutionar roman. Alaturi de fratele sau mai mic, Barbu, a participat la Revoluția din 1848. Prin capodopera sa “Românii supt Mihai Voievod Viteazul”, Balcescu l-a impus in canonul național pe voievodul Mihai Viteazul.
     Arestat la 13 septembrie 1848 de autoritatile Imperiului Otoman care au inabusit revolutia, reuseste sa evadeze si sa treaca in Transilvania, de unde a fost expulzat apoi de autoritatile habsburgice. In primele luni ale anului 1849, trece prin Trieste, Atena si ajunge la Constantinopol. apoi, la Debretin, se intalneste cu Lajos Kossuth, conducatorul revolutiei maghiare, incercand un aranjament „pacificator” intre revolutionarii romani transilvani si cei maghiari. Lajos Kossuth ii face lui Balcescu o impresie buna si este de acord cu „proiectul” revolutionarului roman. La 2 iulie 1849 se gaseste la Pesta, unde este semnat „proiectul de pacificare”, un acord romano-maghiar cu revolutionarii unguri. Avram Iancu si revolutionarii sai se declara de acord sa ramana neutri fata de actiunile militare ale maghiarilor, dar acestia nu isi respecta promisiunile si se ajunge din nou la conflict. In acelasi timp insa trupele imperiale contrarevoluționare habsburgice si ruse intra in Transilvania si revolutia maghiara condusa de Kossuth este infranta.
     Se exileaza la Paris, unde incearca sa coaguleze fortele revolutionare europene aflate in exil, pentru intemeierea unei confederatii europene. Cu un pașaport eliberat la Paris, la 27 septembrie 1850, „au nom de Sa Majesté l'Empereur des Ottomans”, in primavara lui 1852, pleaca la Constantinopol, de aici, la Galati si incearca sa patrunda in Tara Romaneasca, insa autoritatile nu-i permit, desi e bolnav si vrea sa o vada pe mama sa, in varsta si bolnava. Medicii il sfatuiesc sa se stabileasca in Italia, unde clima e mult mai blanda. Trece prin Malta, Napoli si se stabileste la Palermo, in Sicilia, la hotelul „Alla Trinacria”. Moare la Palermo de tuberculoza la varsta de 33 de ani.
       In 1851, infiintează la Paris, sub indrumarea sa “Junimea romana”, societate politica si culturala a tinerilor. Printre acestia se numara si Al. I. Odobescu, un impatimit admirator al lui.
     Dupa instaurarea regimului comunist in Romania, pentru sublinierea personalitatii lui Nicolae Balcescu au fost emise, pe rand, trei bancnote care aveau gravata efigia pasoptistului: este vorba despre bancnotele cu valoarea nominală de 1.000 de lei, ediția 1950, precum si de cele cu valoarea nominala de 100 de lei, din editiile 1952 si 1966. 



      A fost intemeietor al istoriografiei moderne si principalul animator al revolutiei de la 1848. Chiar daca a murit la Palermo nu a fost îngropat la groapa saracilor cum s-a scris, ci transportat la manastirea Capucinilor, specializata in mumificari. Mumia lui se poate vedea si astazi in galeria acelei manastiri, cu mentiunea: "Nicolae Bălcescu, prim ministru al Valachiei". (rezumat wikipedia)
      ROMANII trebuie sa inteleaga ce insemna patria, nu sa o denigreze! Istoria ne invata multe, chiar si din greselile pe care le facem zilnic. INTELEPCIUNEA ne aduce multe beneficii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog