Powered By Blogger

vineri, 15 decembrie 2017

1995 – nasterea monedei EURO

       
           “In 1995 la Madrid, la Conferința Uniunii Europene, șefii de stat și de guvern au convenit asupra noii monede europene. Aceasta a fost denumită "EURO" și a inlocuit moneda nationala din Germania, Franta, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda, Finlanda, Grecia de la 1 ianuarie 2002.
         EURO (simbol EUR sau €) este moneda comuna pentru cele mai multe state din Uniunea Europeana. Monedele Euro (si bancnotele euro) au intrat in circulatie pe 1 ianuarie 2002, dar anul emiterii lor poate sa mearga inapoi pana in anul 1999, cand moneda a fost lansata oficial. Un euro este divizat în 100 de centi. Toate monedele au pe fata comuna valoarea monedei. Desenul monedelor de 1, 2 si 5 centi ilustreaza pozitionarea Europei pe glob in raport cu Africa si Asia. Monedele de 10, 20 si 50 centi, precum si cele de 1 si 2 euro prezinta, fie Uniunea Europeana inainte de extinderea sa de la 1 mai 2004, fie, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, o harta a Europei. Toate monedele contin 12 stele in designul lor.
          Fiecare tara participanta la EURO are propriul sau design pe fata nationala a monedei, care variaza de la prezentarea efigiei monarhului pe toate monedele (ex. Belgia) pana la un desen diferit pentru fiecare moneda (ex. Italia). Totusi, cele 12 stele sunt prezente intr-un fel sau altul si pe aceasta fata.
         Desi nu sunt state membre ale UE, Monaco, San Marino si Vatican au de asemenea monede euro ce contin o fata nationala, dar acestea nu sunt destinate circulatiei, ci mai degraba colectionarilor de monede. Existenta unor monede cu efigia unui lider religios (Vatican) a cauzat unele controverse în anumite tari precum Franta.
       Fiecare stat are dreptul sa emita anual si cate o serie de monede cu caracter comemorativ. Monedele au valoarea nominala de 2 euro si au putere de circulatie.
Se mai poate emite anual si cate o moneda comemorativa suplimentara, daca este emisa de toate statele, cu ocazia unui eveniment international.
        In afara monedelor de circulatie, au fost emise, pentru scopuri numismatice, monede cu valoarea nominala de 1/4 euro, 5 euro, 8 euro, 10 euro, 12 euro, 20 de euro, 25 de euro, 50 de euro, 100 de euro și 200 de euro, in special din metale nobile.
       Moneda euro este dovada cea mai palpabila a integrarii europene - pana in acest moment, este moneda comuna a 19 din cele 28 de state membre, utilizata zilnic de peste 338,6 de milioane de europeni. Avantajele sale sunt evidente pentru orice persoana care calatoreste in strainatate sau face cumparaturi on-line pe site-uri din alte tari ale Uniunii. 
                Scopul monedei EURO
      O moneda unica ofera mai multe avantaje, printre care eliminarea fluctuatiei ratelor de schimb si a comisioanelor de schimb valutar. Companiilor le este mai usor sa-si desfasoare operatiunile comerciale transfrontaliere, economia devine mai stabila, se dezvolta mai usor, iar consumatorii au mai multe optiuni. O moneda comună ii incurajeaza pe consumatori sa calatoreasca si sa faca cumparaturi in alte tari. La nivel global, moneda euro confera mai multa influenta Uniunii Europene, fiind a doua moneda ca importanta internationala, dupa dolarul american.” (rezumat wikipedia)
         Acum folosim aceasta moneda sau bancnota doar cand trecem granitele tarii, deocamdata in Romania moneda principala este LEU. Pana cand vom trece la moneda europena mai dureaza. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog