Powered By Blogger

sâmbătă, 12 ianuarie 2019

Conferința permanentă a puterilor locale și regionale din Europa a avut loc acum 62 de ani

(foto: https://coe.mae.ro)
1957: Crearea Conferinței permanente a puterilor locale și regionale din Europa (azi Congresul puterilor locale și regionale din Europa), reunind în cadrul Consiliului Europei aleșii colectivităților locale și regionale. (scrie wikipedia)
În 1957, Consiliul Europei a făcut primul pas în favoarea reprezentării puterilor locale. De atunci, activitatea lui s-a extins din Islanda la Federația Rusă și din Norvegia în Balcani.
În 1994, Congresul Autoritatilor Locale și Regionale din Europa (CPLRE) a fost înființat în calitate de organ consultativ al Consiliului Europei, înlocuind Conferința autorităților locale și regionale din Europa. El funcționează pe baza Rezoluției Statutare 2000 (1) a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei.
Rolul Congresului
Congresul:
- este vocea regiunilor și municipiilor din Europa;
- oferă un loc privilegiat de dialog unde reprezentanții puterilor locale și regionale dezbat problemele comune, își confruntă experiențele și își prezintă guvernelor punctele de vedere;
- sfătuiește Comitetul Miniștrilor și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei privind toate aspectele politicii locale și regionale;
- acționează în strânsă cooperare cu organizațiile naționale și internaționale care reprezintă activitățile locale și regionale;
- organizează audieri și conferințe la nivel local și regional pentru a ajunge la marele public a cărui participare rămâne esențială pentru instaurarea unei veritabile democrații;
- elaborează periodic rapoarte de țara privind situația democrației locale și regionale în toate statele membre;
- veghează, în special, asupra aplicării principiilor Cartei europene a autonomiei locale;
- sprijină noile state membre ale Organizației în îndeplinirea sarcinilor practice necesare realizării unei autonomii locale și regionale efective. (scrie https://coe.mae.ro)
Congresul Puterilor Locale si Regionale din Europa - CPLRE
Consiliul Europei a recunoscut întotdeauna importanța decisivă a democrației la nivel local și regional. Libertatea reprezintă atât o necesitate a individului cat și o necesitate națională. Autonomia locală trebuie să răspundă nevoilor fiecărui european la oras și la sat, în regiunile centrale și periferice și peste granițe.
În 1994, Congresul Puterilor Locale și Regionale din Europa (CPLRE) a fost înființat în calitate de organ consultativ al Consiliului Europei, înlocuind "Conferința puterilor locale și regionale din Europa". Congresul ajută noile state membre CoE să-și îndeplinească sarcinile practice necesare realizării unei autonomii locale și regionale. (scrie amr.ro)
Din Congres fac parte reprezentanţi locali şi regionali din cele 200.000 de autorităţi locale şi regionale ale celor 47 de state membre ale Consiliului Europei. (România face parte din Consiliul Europei începând cu 07.10.1993).
Congresul este alcătuit din două camere, Camera Puterilor Locale şi Camera Regiunilor, care reunesc 318 membri titulari şi 318 membri supleanţi.
Membrii Camerei Puterilor Locale sunt reprezentanţi aleşi ai autorităţilor locale, responsabili atât pentru problemele de interes general, dar şi de conducerea comunităţilor din care fac parte. România are 10 reprezentanţi în această Cameră.
Congresul oferă reprezentanţilor autorităţilor locale şi regionale cadrul pentru dezbaterea problemelor şi experienţelor comune, acestea expunându-şi mai apoi punctele lor de vedere în faţa guvernelor naţionale.
De asemenea, Congresul îndeplineşte şi o funcţie de supraveghere a democraţiei locale în Europa prin realizarea "rapoartelor de monitorizare" a situaţiei din statele membre. (scrie acor.ro)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog