Powered By Blogger

joi, 15 martie 2018

Nicolae Botnariuc, zoolog şi biolog, organizează prima 

expediţie românească transafricană acum 103 ani




          Prima expediție româneascǎ transafricanǎ a avut loc între noiembrie 1970 și mai 1971, dacǎ este inclus timpul necesar pentru deplasarea participanților și a mașinilor spre și dinspre Africa. A avut un caracter științific, urmǎrindu-se atât recoltarea unui material biologic faunistic și floristic african, realizarea unui film documentar despre locurile strǎbǎtute și a unor seturi de diapozitive, cât și un test de verificare a mașinilor de fabricație româneascǎ pe un traseu african destul de dificil.
         Ideea expediției s-a nǎscut la Cluj-Napoca. Echipa a fost formată din geneticianul Nicolae Coman, asistent universitar la Facultatea de Biologie și Zoologie a Universității Babeș-Bolyai, inginerul Liviu Ungureanu, șeful Laboratorului de cineficare a aceleiași instituții, stomatologul Sever Popa, asistent la Institutul medico-farmaceutic, biologii Dragoș Neculce și Valeriu Cimpoeru, primul cercetǎtor la stațiunea Arcalia a universitǎții clujene, al doilea redactor la Televiziunea Română. Ca să obțină aprobare pentru a ieși din țară, a fost nevoie ca expediția să se deruleze sub “pavilion” oficial, sub egida guvernului. Astfel, pentru “prestanță”, conducerea proiectului i-a fost atribuită academicianului Nicolae Botnariuc, de la Universitatea din București. Înainte de expediție însă, a fost nevoie de multă insistență și răbdare pentru a obține toate actele și ștampilele necesare. Abia în toamna anului 1970 s-a dat undă verde expediției lor transafricane, pe traseul Senegal, Mali, Volta Superioară, Niger, Nigeria, Camerun, Ciad, Africa Centrală, Zair, Rwanda, Uganda, Kenya. De la Oceanul Atlantic la cel Indian, aveau de parcurs 18.000 de kilometri cu trei mașini de fabricație românească – un autoturism ARO IMS M461 și două TV-uri. 
        
      În călătorie au plecat și doi angajați ai uzinei ARO de la Câmpulung Muscel, pentru a studia cum se comportă motoarele pe teren accidentat. Astfel, din echipǎ au fǎcut parte inginerul Ioan Cataranciuc, șeful secției prototipuri și tehnicianul Constantin Ludu.
           Istorie: Nicolae Botnariuc s-a nascut la 15 martie 1915, in Râșcani, Bălți, Basarabia, Imperiul Rus – si a decedat la 1 martie 2011. A fost un zoolog și biolog român, ales ca membru al Academiei Române (corespondent în 1974 și titular în 1990). A fost autor a peste 150 de lucrări științifice, a condus colectivul de elaborare a lucrării “Fauna României”, ca și prima expediție românească transafricană (1970-1971). A fost membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei.
            După absolvirea liceului „Ion Creangă” din Bălți și luarea bacalaureatului în 1936, s-a înscris, mai întâi, la Școala Politehnică din București (1936-1938), iar apoi la Facultatea de Științe, Secția de Științe Naturale a Universității din București, unde și-a luat licența în 1942.
În 1941, Nicolae Botnariuc împreună cu Traian Orghidan, studiind crustaceele, au publicat în “Buletinul Secției Științifice al Academiei Române” prima lor lucrare intitulată “Sur une nouvelle espèce du genre Imnadia trouvée en Roumanie et sur les Imnadiidae”.
În cadrul Institutului de Biologie a condus Laboratorul de sistematică și evoluție a animalelor (1949-1973) și, ulterior, Laboratorul de ecologie acvatică (1973–1983). (rezumat wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog