Powered By Blogger

sâmbătă, 10 martie 2018

1291 – Ungaria recunoaște ținuturile românești


        Acum 727 de ani, (mai precis in 1291) românii din Transilvania sunt menționați, pentru prima dată, ca participanți la “Dieta specială” convocată de regele Ungariei, Andrei al III-lea, la Alba Iulia.
Dieta Ungariei a fost până în 1918 adunarea legislativă a Regatului Ungariei. Dieta consta din două camere: Camera magnaților, din care făceau parte magnați și membri ai clerului înalt, și Camera reprezentanților, în care erau aleși deputați ai comitatelor și ai orașelor libere. Sistemul bicameral a devenit stabil începând cu 1608. Principatul Transilvaniei a avut propria lui dietă până în 1865; dieta croată, Saborul, s-a întrunit până în 1918.
        Istorie: Dieta era încă din Evul Mediu timpuriu o adunare tradițională a stărilor, care se întrunea cel mai adesea în Bratislava (Pozsony), uneori și în alte orașe precum Sopron sau Buda (Ofen).
Transilvania sau Ardeal (în maghiară Erdély, în germană Siebenbürgen, în latină Transsilvania sau Transsylvania, în dialectul săsesc Siweberjen, în turcă Erdelistan) este o regiune istorică și geografică situată în interiorul arcului carpatic, una din regiunile istorice ale României. De-a lungul timpului a făcut parte din Dacia, din Imperiul Roman, din Regatul Ungariei, respectiv din Imperiul Austriac. Pentru circa 170 de ani, între 1526 și 1699, a fost stat independent, sub suzeranitatea Imperiului Otoman, cu numele de Principatul Transilvaniei. În această calitate a jucat un rol însemnat în Războiul de 30 de ani, de partea coaliției protestante. Odată cu victoriile imperiale pe frontul antiotoman, Transilvania a intrat sub administrație habsburgică, dar și-a păstrat formal statalitatea până în 1867, fiind condusă de guvernatori numiți de la Viena. (rezumat wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog