Powered By Blogger

duminică, 11 martie 2018

Iosif Naghiu, dramaturg român15 ani de la trecerea în neființă

       
          Cariera de dramaturg: Absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, Naghiu a scris peste 20 de piese de teatru care au cunoscut montări scenice în țară și în străinătate si care au fost distinse cu numeroase premii, a scris scenarii de film (Luchian) și de televiziune (Capul de zimbru, după Vasile Voiculescu).
          Interzicerea lui Naghiu
    În urma unui articol publicat pe o pagină în ziarul Scînteia, semnat de redactorul șef de atunci Nicolae Dragoș, în care Iosif Naghiu era criticat vehement, “Gluga pe ochi” a fost interzisă, iar pentru tânărul dramaturg a început calvarul izolării.
       Din 1971 până în 1990, doar trei piese i-au mai fost puse în scenă, iar autorul, care a refuzat să între în partid, nu s-a mai putut angaja la nici o redacție și la nici o editură.
     
       Iosif Naghiu a trebuit să aștepte tot 10 ani până când piesa “A treia caravelă” a fost pusă în scenă;
           Premii și distincții
      Dramaturgul Iosif Naghiu a primit două premii ale Uniunii Scriitorilor la interval de 10 ani (1983 și 1993) și două premii ale Asociației Scriitorilor din București, tot la interval de 10 ani (1974 și 1984).
     A încetat din viața în anul 2003 în urma unei crize cardio-respiratorii. (rezumat wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog