Powered By Blogger

vineri, 22 martie 2019

William Hanna, creator al “Tom și Jerry” a decedat acum 18 ani

(Photo of cartoonist William Hanna-the "Hanna" of Hanna-Barbera)
William Hanna (n. 14 iulie 1910, Melrose, New Mexico – d. 22 martie 2001, Los Angeles, California) a fost un animator, scenarist și producător de desene animate american de origine irlandeză, ale cărui personaje au fost urmărite de milioane de fani din întreaga lume o mare parte a secolului al XX-lea. În copilărie, familia lui s-a mutat des, dar în cele din urmă s-a stabilit în anul 1919 în Compton, California. Acolo a devenit cercetaș „vultur”. A absolvit Liceul Compton în 1928 și a urmat pentru scurt timp cursuri la Compton City College, dar a renunțat la studii când a început marea criză economică.
După ce în primele luni ale crizei a prestat munci ocazionale, Hanna s-a angajat în 1930 la studioul de animație “Harman și Ising”. În perioada anilor 1930 s-a perfecționat și s-a remarcat lucrând la desene animate cum ar fi “Căpitanul și copiii”. În 1937, în timp ce lucra la studiourile Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Hanna l-a întâlnit pe Joseph Barbera, iar cei doi au început să colaboreze, proiectul lor cel mai cunoscut fiind “Tom și Jerry”. În 1957 au fondat “Hanna-Barbera Productions”, Inc., care a devenit unul din cele mai de succes studiouri de desene animate, producând seriale animate precum “Familia Flintstone”, “The Huckleberry Hound Show”, “Familia Jetson”, “Scooby-Doo”, “Ștrumfii”, și “Ursul Yogi”. În 1967 “Hanna–Barbera” a fost achiziționată de către “Taft Broadcasting” pentru suma de 12 milioane de dolari, cei doi rămânând însă conducătorii companiei până în 1991, an în care studioul a fost vândut companiei “Turner Broadcasting System”, care, la rândul ei, a fuzionat în 1996 cu “Time Warner”, deținătorii companiei “Warner Bros.”, primul angajator al lui Hanna. Hanna și Barbera au rămas pe post de consilieri.

(Imaginea de început a desenului animat ceputul anilor 1950)

Hanna și Barbera au câștigat șapte Premii Oscar și opt Premii Emmy. Desenele lor animate au devenit simboluri culturale, fiind vizionate la nivel global de peste 300 de milioane de persoane și fiind traduse în peste 20 de limbi. Personajele acestor producții au fost folosite și în scop comercial, în domenii precum vânzarea de filme, cărți și jucării. (rezumat wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog