Powered By Blogger

luni, 25 martie 2019

Dinu Adameșteanu, arheolog român, a fondat institutul "Aerofoteca", acum 58 de ani

(Dinu Adameșteanu, pioniere della prospezione archeologica aerofotografica, in volo in elicottero, in Italia, nel 1966, foto wikipedia)
Dinu Adameșteanu (n. 25 martie 1913, Toporu, Vlașca, România – d. 2 ianuarie 2004, Policoro, Italia) a fost un arheolog italian, originar din România, profesor la Universitatea din Lecce (Italia) și director al Școlii de specializare în Arheologie Clasică și Medievală la aceași universitate. Fratele său, medicul veterinar Ion Adameșteanu, este unul din fondatorii școlii românești de patalogie medicală veterinară.
Biografie
A debutat ca cercetător pe teren în anii 1936-1937, lucrând împreună cu profesorul Scarlat Lambrino la săpăturile de la Histria în Dobrogea. Aici a luat contact cu metoda fotografiei aeriene și și-a dat seama de avantajele acesteia pentru arheologie. De tânăr, în 1939, devine membru al “Școlii Române din Roma” (Accademia di Romania), iar în 1943 este numit bibliotecarul acestei școli. La sfârșitul anului 1949 este invitat să participe la săpăturile din Sicilia, lucrând pe șantierele arheologice din Siracusa și Lentini. Din 1951 și până în 1961 conduce săpăturile de la Gela, mai ales cele de pe teritoriul antic al cetății, lucrând împreună cu arheologul Piero Orlandini. Cu acest prilej reia tema tratata de Vasile Pârvan în "Getica", și anume relațiile dintre coloniștii greci și populațiile indigene, temă de actualitate și în cercetările de azi ale istoricilor și arheologilor. Datorită rezultatelor obținute în Sicilia cu ajutorul fotografiei aeriene, este chemat în 1961 la Roma de către Ministerul Educației Naționale al Italiei pentru a fonda noul institut denumit "Aerofoteca", pe care l-a condus până în 1964. În acest institut, unic în felul lui în Europa și America, au fost adunate fotografiile aeriene din timpul celui de-al doilea război mondial, realizate de forțele aeriene ale Italiei, Marii Britanii, Germaniei și Statelor Unite privind teritoriul Italiei, o foarte bogată sursă pentru reconstituirea topografiei antice. Rezultatele cercetărilor din Sicilia au fost publicate împreună cu Orlandini în trei volume dedicate cetății Gela și teritoriului antic al coloniei în "Notizie degli Scavi Monumenti Antichi" ale Academiei Naționale dei Lincei și în alte reviste, ca "Revue Archeologique", "Archeologia Classica", "Bollettino d'Arte".
Dinu Adameșteanu a fost membru al unui mare număr de instituții științifice: "Socio della Romana Pontificia", "Accademia di Archeologia Italiana", "Deutsches Institut für Archeologie", "Honorable Fellow of the British Society of Researches", membru de onoare al Academiei Române etc. A fost decorat cu ordinul francez "Palmes Académiques", distins cu Diploma de Onoare a Academiei Româno-Americane de Arte și Științe pe anul 1986.
La 21 ianuarie 2004, Dinu Adameșteanu se stinge din viață în vârstă de 91 de ani, în casa sa din Policoro. La 20 mai 2005 a fost inaugurat Muzeul Arheologic Național "Dinu Adamesteanu" al provinciei Basilicata în palatul Loffredo din Potenza. (rezumat wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog