Powered By Blogger

miercuri, 24 octombrie 2018

Acum 73 de ani se înființează ONU


1945: Prin Carta Organizației Națiunilor Unite se înființează organizația internațională numită Organizația Națiunilor Unite.
Aderarea României a semnificat afirmarea ca atare a statalităţii sale pe arena internaţională, ca ţară până atunci izolată în umbra Cortinei de Fier, aflată sub ocupaţia sovietică asemenea altor state socialiste, dar în condiţiile în care unele dintre ele erau deja membri fondatori ai ONU.
După admiterea în ONU, prima etapă a prezenţei României a fost una de tatonare a climatului politic şi de explorare a posibilităţilor existente pentru promovarea interesului naţional propriu. Totuşi, caracteristica definitorie a acestei perioade a fost apartenenţa fără nuanţe la grupul statelor socialiste, ale căror poziţii erau generate de Uniunea Sovietică şi promovate nediferenţiat. (scrie mae.ro)
Carta Organizației Națiunilor Unite este un tratat care înființează organizația internațională numită Organizația Națiunilor Unite. A fost semnat la Conferința Națiunilor Unite privind Organizația Internațională de la San Francisco, California, Statele Unite ale Americii, pe 26 iunie 1945, de 50 din cele 51 de țări membre originale (Polonia, inițial, apoi alte state, care nu au fost reprezentate la conferință, au semnat-o mai târziu). Acesta a intrat în vigoare la data de 24 octombrie 1945, după ce a fost ratificat de către cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate: Republica China (mai târziu înlocuită cu Republica Populară Chineză), Franța, Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (mai târziu înlocuită de Federația Rusă), Regatul Unit, și Statele Unite și de majoritatea celorlalte state semnatare.
Ca o cartă, acesta este un tratat constitutiv, prin care toți membrii sunt parte. Mai mult, Carta declară că obligațiile Organizației Națiunilor Unite prevalează asupra tuturor celorlalte obligații din alte tratate. Cele mai multe țări din lume au ratificat Carta. O excepție notabilă este Sfântul Scaun, care a ales să rămână permanent în stare de observator și, prin urmare, nu este un semnatar al Cartei.
Organizarea documentului
Carta este constituită dintr-un preambul și o serie de articole grupate în capitole.
Preambulul este, după cum urmează:
„Noi, popoarele Națiunilor Unite, hotărâte să izbăvim generațiile viitoare de flagelul războiului care, de două ori în cursul unei vieți de om, a provocat omenirii suferințe de nespus,să ne reafirmăm credința în drepturile fundamentale ale omului, în demnitatea și valoarea persoanei umane, în egalitatea în drepturi a bărbaților și a femeilor, precum și a națiunilor mari și mici, să creăm condițiile necesare menținerii justiției și respectării obligațiilor decurgând din tratate și alte izvoare ale dreptului internațional, să promovăm progresul social și condiții mai bune de trai într-o mai mare libertate, și în aceste scopuri să practicăm toleranța și să trăim în pace unul cu celălalt, ca buni vecini, să ne unim forțele pentru menținerea păcii și securității internaționale, să acceptăm principii și să instituim metode care să garanteze că forța armată nu va fi folosită decât în interesul comun, să folosim instituțiile internaționale pentru promovarea progresului economic și social al tuturor popoarelor, am hotărât să ne unim eforturile pentru înfăptuirea acestor obiective. Drept urmare, guvernele noastre, prin reprezentanții lor, reuniți în orașul San Francisco și având depline puteri, recunoscute ca valabile și date în forma cuvenită, au adoptat prezenta Cartă a Națiunilor Unite și înființează prin aceasta o organizație internațională care se va numi Națiunile Unite.” (rezumat wikipedia)
Marca originară a ONU este aceea de a fi o organizaţie creată ca un proiect de menţinere a păcii şi de prevenire a unei noi conflagraţii mondiale, în viziunea aliaţilor victorioşi în cel de-al doilea război mondial. România a fost admisă în organizaţie printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU din 14 decembrie 1955.
Evoluând de la 51 la 193 state membre, ONU este organizaţia cu vocaţie şi legitimitate universale pe cele trei mari paliere: pacea şi securitatea internaţionale, dezvoltarea şi drepturile omului, precum şi cea mai cuprinzătoare organizaţie de cooperare internaţională, sursa primordială de drept internaţional. ONU reprezintă, de asemenea, organizaţia care a conferit şi a consacrat statalitatea şi legitimitatea internaţională a statelor rezultate din procesele de decolonizare sau din cele de fragmentare teritorială. (rezumat wikipedia)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog