Powered By Blogger

luni, 19 februarie 2018

  Romania pierde, în urma semnarii Tratatului de pace ruso-turc (acum 140 de ani), Dobrogea 

 
           În 1878 a fost semnat Tratatul de pace ruso–turc de la San Stefano, care încheia războiul ruso–turc, recunoștea independența României, dar sacrifica Dobrogea, care era cedată Rusiei, iar aceasta își rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detașată la 1856.
         Basarabia (în ucraineană Бессарабія, în rusă Бессарабия, în bulgară Бесарабия, în turcă Besarabya, în polonă Besarabia, în germană Bessarabien, în franceză Bessarabie) este denumirea dată de Imperiul Rus în 1812 teritoriului voievodatului Moldovei dintre Prut și Nistru anexat prin Tratatul de la București din 1812, odată cu raiaua Hotinului și cu Basarabia istorică (în limba turcă Bugeac) cedate de Imperiul Otoman după semnarea tratatului de pace de la București din anul 1812 în urma încheierii războiului ruso-turc (1806-1812). Faptul că a fost cedat Rusiei și o parte din teritoriul voievodatului, în ciuda tratatului româno-otoman care garanta integritatea Moldovei, se datorează dibăciei negociatorului francez Gaspard Louis de Langeron care slujea interesele țarului.
         “Yeşilköy” (cunoscut până în 1926 sub numele de San Stefano din grecescul “γιος Στέφανος”, redat în turcă ca “Ayastefanos”, în bulgară ”Сан Стефано”) este o mahala a municipalității Bakırköy din Istanbul, Turcia. Aceasta este situată de-a lungul Mării Marmara, la aproximativ 11 kilometri vest de centrul istoric al orașului Istanbul. Înainte de creșterea rapidă a populației din Istanbul în anii 1970, “Yeşilköy” era doar un sat și o stațiune la mare. (rezumat wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog