Powered By Blogger

duminică, 25 februarie 2018



MIHAI Eminescudebut literar în 1866 cu poezia 

“De-as avea...” în revista “Familia” din Oradea


Debutul literar al lui Mihai Eminescu în revista “Familia” din Oradea, cu poezia “De-aș avea....”.
        Poezia:
            De-as avea si eu o floare
            Mândra, dulce, rapitoare,
           Ca si florile din mai,
           Fiice dulce-a unui plai,
           Plai râzând cu iarba verde,
          Ce se leagana se pierde,
          Undoind încetisor,
          Soptind Soapte de amor;

          De-as avea o floricica
         Gingasa si tinerica,
         Ca si floarea crinului,
         Alb ca neaua sânului,
         Amalgam de-o roz-albie
         Si de una purpurie,
         Cântând vesel si usor,
         Soptind soapte de amor;

       De-as avea o porumbita
       Cu chip alb de copilita,
       Copilita blândisoara
       Ca o zi de primavara,
       Câtu-ti tine ziulit
      I-as cânta doina, doinita,
      I-as cânta-o-ncetisor,
      Soptind soapte de amor.
         "Familia" este o revistă enciclopedică de cultură și literatură înființată în 1865 la Pesta de publicistul și scriitorul Iosif Vulcan.


           Revista “Familia: istorie: Începând din 27 aprilie 1880 și până la 31 decembrie 1906 revista a fost tipărită la Oradea, devenind un important mesager al culturii românești, publicând lucrări ale unor mari personalități ale literaturii române. La 25 februarie/9 martie 1866 revista „Familia” din Pesta a publicat poezia De-aș avea..., scrisă de un debutant pe nume Mihai Eminovici; Iosif Vulcan, directorul revistei, i-a schimbat însă numele din Mihai Eminovici în Mihai Eminescu, nume pe care poetul l-a adoptat imediat și l-a păstrat pentru totdeauna. Printre colaboratori au figurat Vasile Alecsandri, Andrei Bârseanu, Dimitrie Bolintineanu, Timotei Cipariu, Aron și Nicolae Densușianu, George Coșbuc, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Vlahuță, Barbu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu etc.  Muzeul Memorial Iosif Vulcan din Oradea găzduiește o secțiune documentară dedicată revistei „Familia”.
        Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15/27 ianuarie 1850, Botoșani, Moldova – d. 15/27 iunie 1889, București, România) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Receptiv la romantismele europene de secol XVIII și XIX, a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat. În momentul în care Mihai Eminescu a recuperat temele tradiționale ale Romantismului european, gustul pentru trecut și pasiunea pentru istoria națională, căreia a dorit chiar să-i construiască un Pantheon de voievozi, nostalgia regresivă pentru copilărie, melancolia și cultivarea stărilor depresive, întoarcerea în natură etc., poezia europeană descoperea paradigma modernismului. (rezumat wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog