Powered By Blogger

miercuri, 22 noiembrie 2017

Timpuri stravechi in Braila – multe bresle

     
        Istoricii au studiat si au gasit izvoare narative, cronici, relatari ale unor calatori, descrieri de tinut, asezari, obiceiuri, etc. «Trebuiesc amintite cele doua cronici: Letopisetul Cantacuzinesc si Cronica Balenilor. In primul izvor, Braila este pomenita in legatura cu insasi intemeierea Tarii Romanești prin descalecat: „Iar noroadele ce pogorase cu dansul (cu Radu Voda), unii s-au dat pre supt podgorie ajungand pana in apa Siretului si pana la Braila; iar altii s-au intins in jos, peste tot locul, de au facut orașa si sate pana in marginea Dunarii si pana in Olt ”».
       Cronica Balenilor, desi foloseste vechiul letopiset scris in vremea lui Matei Basarab, utilizat si de Cantacuzino, aminteste doar ca domnul intemeietor „Radu Vodă... au inceput a-si tocmi si a-si indrepta tara cu judete, cu judecatori..., latindu-se pana la Dunare si pana la Siret... ”.
Izvoare exterioare Tarii Romanesti, “Letopisetul anonim al Moldovei”, “Cronica Moldo-germana”, “Letopisetele de la Putna (numarul 1 si numarul 2)” ne dau una si aceeasi stire, si anume aceea de a ardere a Brailei de catre Stefan cel Mare (1457 - 1504) la 27 februarie 1470, marti in saptamana branzei.
        In izvoarele narative externe, Braila este amintita relativ tarziu, adica in secolul al XIV-lea.
      Populatia de pe aria Brailei, atestata arheologic, inca din secolul al IV-lea , nu dispare ci se dezvolta, lucru atestat prin descoperirile arheologice care dovedesc continuitatea populatiei autohtone pe locul Brailei in secolele V-XII . In aceasta perioada populatia se regaseste in regiunea intermediara dintre Chiscani si Baldovinesti, adica pe locul Brailei si Brailitei. Numarul locuitorilor din aceasta regiune creste o data cu bunastarea lor. Facand comert activ cu pestele prins in balta vecina, vanzandu-l bizantinilor in schimbul perperilor de aur, trimitandu-l cu carele, atat in Muntenia si in Moldova, cat si mai departe, pana in Polonia, acesti locuitori dispun de venituri din ce în ce mai mari, iar numărul lor sporeste prin cei ce vin sa se aseze aici atrasi de castig. Vechiul sat pescaresc se transforma in targ, in asezare de caracter urban. La aceasta transformare a contribuit in mare masura portul, fapul ca sosesc aici corabii, aducand produse si marfuri straine, pe care le vand autohtonilor, cumparand produsele locului.
     Judecand dupa felul cum este mentionata Braila in secolul al XIV-lea, in timpul domniei lui Vlaicu Voda, consideram ca transformarea avusese loc cu mult înainte. (scrie wikipedia)

      In prezent, cei care locuiesc in acest oras, si care cunosc aceasta istorie sunt mandri! Trebuie sa facem mai mult pentru acest oras. Trebuie sa fie cunoscut, asta trebuie sa ne aminteasca de trecut, dar trebuie sa ne aminteasca ca si viitorul conteaza!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog