Powered By Blogger

joi, 16 noiembrie 2017

Teatru permanent la Braila din 1851



       Teatrul „Maria Filotti,” cunoscut si sub numele vechi ca Teatrul “Rally”, este o institutie de cultura inaugurata la 1864 in Braila. Istoria sa incepe mult mai devreme.
       Datand din jurul anilor 1840, cladirea initiala, proprietatea lui Ianache Rally, un armator grec, a avut destinatia de han. Dupa ce a ars in incendiul din 1859, reconstruita, va cunoaște numeroase transformări. Finalizarea constructiei si inaugurarea Teatrului “Rally” a avut loc in 1864. Adelina Patti (soprană de origine spaniola, considerata de unii drept cea mai mare cantareata de muzica de opera din a doua jumatate a secolului al XIX-lea) sustine in sala “Rally” sase reprezentatii succesive in 1867. Cecilia Ștefanescu-Goanga, nepoata lui Ianache Rally si mama renumitului bariton Petre Ștefanescu Goanga, concerteaza aici cu frecventa.
       Pe tot parcursul secolului al XIX-lea, personalitati de prestigiu ale artei europene, printre care Bianca Bianchini, Sarah Bernhardt, Ernesto Rossi, Saliapin si George Enescu au oferit reprezentatii memorabile publicului brailean la Teatrul “Rally”. A fost de asemenea o perioada bogata in reprezentatii teatrale, sustinute de trupele de teatru ale lui Costache Halepliu, Mihail Pascaly, Fani Tardini, Costache si Iorgu Caragiale, Theodor Theodorini, Alexandru Davilla, Aristizza Romanescu, Matei Millo, Constantin Tanase.
        Dupa spectacolul dat in onoarea Maiestatii Sale, Domnul Carol, din 1878 va purta si denumirea de Teatrul Regal. Hariclea Darclée debuteaza aici in 1881. Mai tarziu, proprietarii George Rally si Demosthene Rally, decid sa modifice cladirea, se pare, imprumutand bani, cu ipoteca pe cladire, de la Dumitru Ionescu (afacerist de succes, consilier, presedinte al consiliului judetean, deputat, senator, primar al Brailei in perioada 1906-1910 - unul dintre cei mai mari filantropi ai orasului, alaturi de Nedelcu si Ana P. Chercea). Lucrarile s-au finalizat in 1895 si pe data de 11 decembrie s-a facut inaugurarea. George si Demosthene Rally nu au putut insa restitui imprumutul astfel incat pe 22 februarie 1900 proprietar devine Dumitru Ionescu. In cladire, pe langa teatru, au mai functionat in acea vreme hotelul “Princiar”, clubul “Regal”, localul “Monopol”, cafeneaua “Ciolacu-Crisan”, floraria “Wiscocil”, frizeria “Figaro”, tipografia “Ethnos-Leonidas Kostomiris”, “Bertrand” – blanarii si palarii, libraria “Cartea Rusa” (mai tarziu „Libraria Noastra”). Scrie wikipedia.
         Dumitru Ionescu cedeaza prin testament cladirea catre primarie si dupa moartea sa, 19 mai 1919, devine Teatrul Comunal. Testamentul datat noiembrie 1910 se incheie cu urmatoarele cuvinte: „Celor ce se vor folosi de ajutorul ce le las prin acest legat, le recomand din inima iubire de dreptate si adevar si mai presus aplicatiunea la munca neintrerupta si cinstita, ca numai in aceasta eu am gasit mai multa multumire in viata mea. Mila catre cei nenorociti si suferinzi si dragoste desavarsita catre religie si neam."
     

      Din 1954 teatrul ia denumirea de Teatrul de Stat Braila, iar în 1969 teatrul primeste numele actritei Maria Filotti, care a debutat pe scena sa in 1905 in rolul Giocondei. Declarata monument istoric, cladirea este inclusă în albumul UNESCO. 
       De-a lungul timpului spectatorii au vizionat spectacole in care au interpretat artisti de mare valoare, ceea ce se intampla si acum. Merita sa urmariti un spectacol la acest teatru!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog