Powered By Blogger

sâmbătă, 25 noiembrie 2017

1715 = Inceput fanariot asupra Tarii Romanesti

        “Inceputul domniilor fanariote in Tara Romaneasca a fost prin instaurarea la domnie a lui Nicolae Mavrocordat. Domniile fanariote insemnau o prelungire a controlului exercitat de “Poarta” asupra Tarilor Romane, dar cu autonomie interna sporita.
        Fanarioții sau grecii fanarioți erau membri ai familiilor aristocratice grecești care locuiau in cartierul Fanari. Acesta era principalul cartier al grecilor din Constantinopol (Istanbul), unde se afla si sediul Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului. Fanariotii dominau administratia Patriarhiei si interveneau deseori in alegerea inaltilor prelati, inclusiv a Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului, care avea statutul de „Primul intre egali” in lumea episcopilor ortodocsi.
Dupa cucerirea Constantinopolului, cand sultanul Mahomed Cuceritorul i-a luat locul “de facto si de jure” imparatului bizantin, ca suveran al crestinilor imperiului cucerit. Sultanul a recunoscut Patriarhul Ecumenic ca lider national si religios (ethnarch) al grecilor si altor etnii care erau inclusi in Milletul ortodoxiei grecești.
       Intre 1711/1716 si 1821, unii dintre fanarioti au fost numiti domnitori (voievozi) ai Tarilor Romane Moldova si Tara Romaneasca, de obicei ca o promovare pentru functionarii dragomani. Aceasta perioada este cunoscuta in istoria Romaniei ca epoca fanariota.
In timpul domniilor avute, a cautat sa imbunatateasca starea supusilor. A fost domnul care a suprimat iobagia in Tarile romane: mai intai rumania in Tara Romaneasca (1746), apoi vecinia in Moldova (1749).
      S-a ingrijit si de cele cateva scoli existente, de cultura preotilor, carora le cerea sa stie carte romaneasca. A pus sa se tipareasca si carti bisericesti in romaneste.
In 1769, in timpul ultimei domnii (in Moldova), pe cand Rusia se afla in razboi cu Poarta Otomana, Constantin Mavrocordat cade prizonier si este ucis de un soldat rus.
Totusi,a fost inmormantat cu onorurile cuvenite unui domn.” (rezumat wikipedia).
         Din aceste scrieri, istoria face inca odata dovada faptelor unor oameni care au dorit binele unei natiuni. Acum, manualele de istorie nu scriu de asa ceva, copii invata doar despre telefoane mobile, pacat istoria unei generatii, unei natiuni, trebuie pastrata si data urmasilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog