Powered By Blogger

sâmbătă, 9 septembrie 2017

COROPISNITA SI ROLUL EI


         Coropișnițele (sau chifterițele) sunt insecte aparținând familiei Gryllotalpidae, având corpul solid și o lungime de 3–5 cm, ochi compuși și membre anterioare sub formă de lopeți, bine dezvoltate pentru săpat și înot. De asemenea, indivizii adulți pot zbura până la opt kilometri în sezonul de împerechere. Insectele sunt active mare parte din an și hibernează în timpul iernii.
         Coropisnitele traiesc in gramezile de balegar mai vechi, pe terenurile unde se cultiva plante cu radacini comestibile (cartof, sfecla, etc.) sau/si prin gradinile de legume.
       
Este folosita la pescuit, ca momeala, la pescuitul somnului. Mirosul caracteristic al acesteia este depistat de către "mustăcios" de la mare distanţă, şi sunt locuri, pe Dunăre, unde o coropişniţă în cârlig echivalează cu un somotei.
          Larvele se hrănesc cu rădăcini tinere şi moi, fapt care slăbeşte plantele şi care în cazuri extreme duce la moartea acestora. Din cauza coropişniţelor adulte care sapă imediat sub suprafaţa solului, pământul plantelor este perturbat în aşa măsură, încât acestea nu mai au suficient loc pentru a se susţine şi drept urmare se ofilesc şi mor. 
Fir intins!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Daca aveti comentarii si completari sunteti bineveniti!

1979: Trupa rock Pink Floyd lansează opera rock “The Wall” (foto www.wikipedia.com) Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică...

Translate

Persoane interesate

stiri rurale Braila

stiri, evenimente, literatura, arta, sport

Faceți căutări pe acest blog